12 juli 2011

UNICEF, ECPAT och MEP i en debatt om barnsexturism

Många nya lagar och konventioner har ratificeras dem senaste tio åren för att stoppa den sexuella exploateringen av barn runt om i världen. Nyligen lyckades EU enas om en lag mot gromning, vilket innebär att utnyttja ett barn genom nya teknologier, t.ex. internet. I en debatt i The Network där representanter från UNICEF, ECPAT och EU (MEP - Cecilia Wikström) diskuterade barnsexturismens utveckling poängterade alla tre den positiva effekten som lagar och konventioner har medfört. De menar på att det är fortfarande ett mycket stort problem men ju fler länder som ratificerar desto snävare blir utrymmet för förövarna. 
Vad som sällan kommer fram är att de flesta förövare i Asien också själva kommer från Asien och inte från väst som de flesta tror. Anledningen till detta missvisande grundar sig troligen i att många västerländska länder lagt ännu mer krut i att verkligen implementera lagarna men också säkert så att det bara blir en större sak i media i dessa länder. Huruvida denna mediabevakning på förövarna gynnar är ytterst tveksamt menar Amaelee McCoy, från UNICEF. Då det ju handlar om barn och sexuella övergrepp är det en mycket känslig fråga och som kan tolkas fel av media. 

Läs mer här

1 kommentar:

  1. Hej,

    Tycker att det ni gör är jättebra! Er blogg är mycket intressant och informativ. Ville bara påpeka ett litet fel ni har i denna text.
    "Nyligen lyckades EU enas om en lag mot gromning, vilket innebär att utnyttja ett barn genom nya teknologier, t.ex. internet."
    Det ni referar till är nätgromning eller gromning på nätet. Gromning per se är själva handlingen m.a.o. när en vuxen tar kontakt med ett barn (det behöver alltså inte vara via internet) och skapar känslomässiga band för att sedan sänka barnets hämningar. (Detta är taget direkt från wikipedia-länken som ni har länkat till).
    Fortsätt med bloggandet och att sprida information om rättsfall som rör barnsexhandel, barnpornografi och människohandel.

    SvaraRadera