27 juli 2011

Goa och Brasilien = nya Thailand - vad gäller barnsexturism

Då thailändska myndigheter under de senaste åren har fått omvärldens ögon på sig vad gäller barnsexhandel och trafficking har detta resulterat i att andra länder nu har utvecklats till att Thailands efterträdare. Detta är något man bör tänka på när man bestämmer sig för vart i världen man vill spendera sin semester.
Den indiska staden Goa, känd som ett semesterparadis, har nu blivit en av de platser i sydostasien där barnsexhandeln breder ut sig. Ärkebiskopen i Indien Filipe Neri Ferrao uttalade sig vid ett seminarium om det sexuella utnyttjandet av barn. Han kopplade samman det faktum att i Indien bor 20 % av alla barn i världen med den fruktansvärda statistiken att samma land även har flest barn som har blivit utsatta för sexuellt utnyttjade. Ferrao förespråkar en omfattande lagändring i Indien där det ska råda en nolltolerans för barnsexhandeln och barnsexturism. Läs mer här: http://gulfnews.com/news/world/india/goa-turning-into-a-child-sex-trade-hub-1.835858
En annan destination som har blivit utpekad som en växande frihamn för barnsexturism är Brasilien. I USA har nyligen ett fall uppmärksammats där en amerikansk man misstänks för att ha organiserat “fiskeresor” med sitt företag Wet-a-line på Amazonfloden men där resenärerna istället har blivit erbjudna att ha sex med barn. Med hjälp av en federal lag som heter “the Victims of Trafficking and Violence Protection Act of 2000, har nu fyra brasilianska tjejer kunnat stämma mannen på skadestånd för det sexuella utnyttjande de blev utsatta för av mannen och hans kunder. Flickorna som vid tiden för brotten var mellan 12 och 17 år blev lurade att de skulle få arbeta och tjäna pengar på båten. Men väl ombord blev de itvingade droger och alkohol och därefter blev de våldtagna och utnyttjade av turisterna på båten.
Equality now, en organisation för mänskliga rättigheter och en advokatbyrå i Georgia har tillsammans hjälpt flickorna att stämma mannen inför domstol i USA. Tatiana Bien-Amie, ledare för Equality now, menar att fallet visar att offer för trafficking och barnsexhandel kan stämma förövaren om denne är amerikansk medborgare vart än offren befinner sig i världen.
Fallet har lett till att den brasilianska ministern för kvinnors rättigheter Iriny Lopes och ministern för mänskliga rättigheter Maria do Rosario Nunes nu tillsammans diskuterar möjligheterna för att introducera en ny federal lag som ska göra det möjligt för myndigheter och poliser att granska turism- och researrangörer mer noggrant.
Läs mer här och här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar