1 mars 2011

En framgångsrik metod..

Sverige anser sig kunna stoltsera med en till synes effektiv sexköpslag som fokuserar på och  straffbelägger köparen. Men vad händer med de svenskar som väljer att åka till andra platser i världen där lagstiftning eller kanske framförallt implementeringen av lagstiftning mot sexhandel av barn brister.  Ska svenska vuxna människor kunna begå fruktansvärda brott så länge det inte sker mot svenska barn?

Nej, vårt ansvar ska sträcka sig långt utanför den nationella gränsen. Problem uppstår dock just på grund av avståndet till exempelvis Thailand och Kambodia som båda är destinationer för så kallad barnsexturism.

I artikeln, länkad nedan, beskrivs USA:s nya satsning för att straffa amerikanska barnsexturister som åker till Kambodia för att köpa och utnyttja barn för sexuella ändamål. De har inrättat ICE, Immigration and Customs Enforcement Agency , som har agenter på plats i Sydostasien. Agenterna samarbetar med NGO’s som är etablerade lokalt för att hitta och gripa förövare. Samarbetet med lokalbefolkningen är framförallt framgångsrikt då dessa   lättare kan ta sig runt och dokumentera misstänkta utan att väcka för mycket uppmärksamhet. När förövaren väl är lokaliserad går de amerikanska agenterna in och arresterar förövaren och ser till att denne transporteras och ställs inför rätta i USA.
Sedan sju år tillbaka har ”the Protect Act” gjort denna typ av engagemang utomlands möjligt för USA. De har under denna tid åtalat 85 amerikanska barnsexturister. Många fler än vad Sverige någonsin har ställt inför rätta. Är det inte dags för Sverige att ta sitt ansvar för svenskar som åker utomlands och förstör livet för oskyldiga små barn?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar