7 juli 2011

Det svarta hjärtat

Odessa, en storstad i Ukraina och det svarta hjärtat i människohandeln. Härifrån handlas det med kvinnor och barn som aldrig förr och högsäsongen har precis dragit igång. Till Odessa strömmar flickor från alla håll och kanter i landet. Flickornas flytt till storstaden kan vara tvingad av familjemedlemmar men lika ofta är flytten självvald med ett löfte om ett efterlängtat jobb som modell, receptionist eller det som lockar mest, ett jobb inom EU!

Milla, 18 år är en van arbetare. Hon har redan arbetat i sex år, på gatan!  "My mother died and my dad threw me out – there was nothing else I could do." Hennes väninna Katrya, ett år yngre, har arbetat på gatan i tre år och säger att hon gärna vill sluta men där finns inga andra jobb, så hon är tvungen att fortsätta. Gatan är allt utom en säker plats, sexuellt våld är vardag för många av flickorna. En berättar att hon blev våldtagen av åtta män en och samma kväll. Hon fick ta två dagar 'ledigt' för att återhämta sig men sen var hon tvungen att gå tillbaka till gatan igen.

Många av flickorna man möter på Kolontayevskaya Street kommer från grannlandet Moldavien och dess fattiga minoritets republik Transnistrien. Alla flickor har blivit lovade samma sak - ett bättre liv! Lokala organisationer vittnar om att hela byar har tömts på flickor, då de i desperata fattiga situationer sökt efter ett bättre liv i Ukraina. Väl i Ukraina hamnar dem på gatan om dem inte blir de lurade vidare till väst där ett bättre jobb och igen, ett bättre liv sägs vänta. Knappast, istället väntar fler sexköpare och mer våld.

Bovarna i dramat är självaste anti-trafficking polisen, åklagarna, gränspolisen och barnhemmen. Dem agerar som en maffia istället för en förebyggande och hjälpande hand. Korruptionen är ett faktum! Organisationen Faith Hope Love försökte nyligen att rädda en flicka från ett barnhem i Odessa men flickan vägrade att följa med. Först skulle hon träffa sin sista kund för dagen, kund nummer sju den dagen. Senare visade det sig att flickans hallick var hennes egen lärare. Handeln sker förvånansvärt öppet och många verkar inte ens försöka dölja vad det är dem håller på med, att sälja en annan människas kropp!  

Läs mer om situationen i Ukraina här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar