1 februari 2011

Sveriges sexköplag -en förebild för hela världen?


Något av det bästa med vår utbildning är våra kursare. Vi har sex världsdelar representerade på föreläsningarna vilket ger minst sagt roliga och intressanta diskussioner. 
Senast förra veckan samlades några av oss för att diskutera ämnet trafficking. Första frågan som debatterades var huruvida den svenska sexköpslagen kan anses vara en förebild för andra länder att ta efter i kampen mot människohandeln. Ganska naturligt var vi positiva till detta tillsammans med de flesta av studenterna med europeisk bakgrund medan personer från till exempel Sydafrika och Equador var rejält tveksamma. Enligt dem kan det finnas hur många fina ändamålsenliga lagar som helst i deras länder men så länge det inte finns någon ekonomisk välfärd i samhället kommer lagstiftningen i realiteten inte åstadkomma någon förändring. 
Så länge världens resurser är orättvist fördelade kommer det alltid finnas förutsättningar för traffickers att utnyttja människor. Andra menade att det är gränskontrollerna som är den riktiga boven i dramat. Utan strikta regelverk om gränsöverskridning mellan länder hade gemene man kunnat ta sig till ett land de önskade flytta till utan att vara tvungna att kontakta kriminella organisationer för hjälp att passera gränsen. Det är oftast vi sådana tillfällen personer hamnar i skuldsituationer och där makten om deras eget liv fråntas dem. De blir exploaterade i gengäld för pengar.
Det här är bara ett axplock av diskussionen annars hade det blivit en mindre uppsats att skriva. Det lär komma fler uppdateringar om våra temperamentsfulla och lärorika diskussioner i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar