28 april 2011

Barnäktenskap i Sverige

För 3 år sedan uppmärksammades tvångsäktenskap i Sverige genom Justitiedepartementets Utredningen om människohandel
Utredningen fann bl.a. att bara på Rosengårdsskolan i Malmö rapporterades om 10-15 fall av tvångsgifte per år bland flickorna i årskurs 7-9. Den verkliga siffran är säkerligen betydligt högre, då siffran i utredningen bygger på de flickor som aktivt sökt sig till någon vuxen. De flesta barnen är 14 år eller yngre och det handlar inte bara om flickor. Även pojkar blir bortgifta för att hindra dem att leva efter sin homosexuella läggning, som anses onaturlig inom många religioner och kulturer. 
Att bli bortgift är inte bara en kränkning mot ett barns rättigheter i Sverige (18 års gräns för giftemål, § 1 i äktenskapsbalken), men innebär ofta ett sexuellt tvång för barnet. I Sverige gjorde man större förändringar i lagstiftningen i 2004 för att förhindra barngiftermål, men mer måste göras. Bara i Stockholms området faras över 3000 barn att vara i riskzonen för tvångsäktenskap. Jesús Alcalá kritiserar i sin artikel i Expressen bl.a Migrationsverket och Beatrice Ask för att inte uppmärksamma problemet och komma till skott med en bättre lösning på situationen, 3 år efter utredningen. Jan Eliasson uppmärksammar barnens ställning i Sverige i sitt tal på Sergelstorg idag, torsdag:
'Mängder av barn misshandlas, många barn exploateras sexuellt med trauman och spår för resten av livet som följd. Stressen i vårt moderna samhälle skapar många "nyckelbarn", barn i förstäder utan riktigt sommarlov och barn med torftig kulturell färdkost i livet. Vilken roll ska de spela i framtidens svenska samhälle?'

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar