5 april 2011

Kontroll av barnvakter

En intressant politisk diskussion har tagit fart efter att organisationen ECPAT (End Child Prositution Child Pornography and Trafficking of Children for Sexual Purposes)i Sverige har framfört ett förslag om att samtliga personer som ska arbeta med barn i Sverige ska kontrolleras mot belastningsregistret.  Lärare både i skolan och förskolan kontrolleras på detta sätt redan idag men det som har väckt uppmärksamhet är ECPAT Sveriges begäran att detta även ska ske gentemot till exempel barnvakter. Denna utökade kontroll skulle möjliggöras genom en utökning av målgruppen i lagen om registerkontroll. Den rättspolitiska talespersonen från Centerpartiet stödjer förslaget medan justitieminister Beatrice Ask anser att det är ett för långtgående ingrepp och hon menar att valet av barnvakt faller på föräldrarnas ansvar.

Nathalie Rotschild skriver i en debattartikel för Expressen att hennes erfarenhet från det engelska systemet utökade kontroller av vuxna som i arbetet kommer i kontakt med barn har lett till en djupgående misstänksamhet som i själva verket skadar barn mer än skyddar dem. Hon menar att det spontana interagerande i samhället mellan den äldre och yngre generationen har lidit på grund av detta.

”..i den svenska debatten urskiljs samma pessimistiska attityd som den som genomsyrat debatten i England, ett antagande att varje vuxen person som vill ha kontakt med barn utgör en potentiell risk. Det är denna perversa inställning som samhället bör skyddas från.”
Förutom att systemet skulle vara opraktiskt anser Natalie Rotschild att kostnaderna för kontrollerna vore förödande för småföretag precis som det var för hennes egen sommarskola för gymnasieskola.
Det hade varit intressant att se studier som visar på hur Rotschilds påstående att förhållandet mellan generationer har påverkats negativt av de kontroller som införts.  ECPAT’s förslag är inte heller tillnärmelsevis så långtgående som de förändringar som infördes i Storbritannien varför de påstådda effekterna troligtvis uteblir.
Angående kostnadsfrågan kan man ju fråga föräldrar i Sverige hur mycket de skulle vara beredda att betala för att skydda sina barn mot pedofiler.

1 kommentar:

  1. De flesta är nog eniga om att barnens säkerhet är ovärderlig, men går det att skydda barn till hundra procent? Alla sexbrottslingar finns inte i belastningsregistret till exempel.

    En sund vaksamhet gentemot vuxna i barnens närhet och lyhördhet inför barnens signaler räcker långt.

    Riskerna med ökad misstänksamhet och rädsla bör också tas på allvar. Bristande tillit blir lätt en grogrund för kriminalitet och korruption.

    Det är samhället vi skapar som våra barn ska växa upp i.

    SvaraRadera